Šurlan - obrt za proizvodnju laboratorijskog stakla

Fucane 17, 52203 Medulin
tel: 052 576 619, fax: 052 577 024
e-mail: ured(at)surlan.hr
13.03.11. 16:15

Reakciona posuda 500 mL

Već dugo nisam pisao novosti, ali ovo što smo izradili vrijedno je spomenuti.

Osamnaest dana izrađivali smo stakleni reaktor prema posebnom zahtjevu kupca.

Reaktor je od 500 mL sa duplim plaštem, brušenim plan šlifovima, 4 otvora na poklopcu i ispustom.

Sve bi to izgledalo jednostavno da kupac nije tražio da poklopac reaktora treba prilagoditi opremi koju kupac posjede, a sve to na maloj površini, pritom pazeći da oprema ne smeta jedna drugoj kako na poklopcu tako i u unutarjem plaštu reaktora.

Zbog malog volumena reaktora i zadanih dimenzija opreme posvetili smo posebnu pažnju svakom detalju tijekom izrade i usprkos tome učinili jednu pogrešku zbog koje smo izgubili tri dana pripreme (jer kada se desi pogreška na tako velikim proizvodima obično je izgubljeno i vrijeme i materijal i enegrija).

Tijekom izrade šajbe i spajanja plan šlifa priljepio se vanjski plašt za unutarnji tako da smo morali krenuti ispočetka.

Nakon ove pogreške sve nam je išlo kako smo i planirali.

Poslije svake operacije na reaktoru dio je morao ići u ugrijanu peć kako ne bi puknuo što nam je usporavalo izradu. Svakim danom kako smo se približavali kraju izrade komad je postajao sve vrijedniji i bili smo pod pritiskom znajući ako ponovo dođe do nekog propusta da smo izgubili vrijeme i materijal.

Nakon završetka tijela reaktora preostao je još poklopac. Vjerovali ili ne, ali na njega smo izgubili 2 puta više vremena nego na tijelo. Zbog posebnog zahtjeva kupca morali smo usmjeravati grla na poklopcu tako da oprema koja će se koristiti ne smeta jedna drugoj.  

Napokon sav naš trud je urodio plodom i nakon osamnaest dana reaktor je bio kompletno gotov.