Šurlan - obrt za proizvodnju laboratorijskog stakla

Fucane 17, 52203 Medulin
tel: 052 576 619, fax: 052 577 024
e-mail: ured(at)surlan.hr
30.04.10. 07:03

Kvarcni lončić Ø51 x 65 mm

Ovaj mjesec koji je pri kraju za nas je bio “mjesec kvarcnog stakla“.

Tri tjedna smo izrađivali samo kvarcne lončiće za žarenje i to vanserijskih dimenzija (a to je naša specijalnost - posebne izrade).

Koliko sam bio sretan što su sve narudžbe za kvarcno staklo došle odjednom, jer je lakše  raditi samo sa jednom vrstom stakla (zbog načina obrade kvarca i njegove “tvrdoće“) i završiti, a onda preći na drugu, toliko sam i platio danak visoke temparature pri kojoj se kvarcno staklo obrađuje.

Ako proizvodi od kvarcnog stakla podnose termička naprezanja od 1100°C do 1300°C onda si možete stvoriti predodžbu pri kojoj se temparaturi kvarcno staklo obrađuje (negdje između 2000°C i 2500°C).

Pri proizvodnom procesu u proizvodnji kvarcnog stakla trebate bit brzi i znati točno što želite, jer kvarc ne trpi previše pogrešaka. Nekada jednostavno nakon sitne nepažnje sve ono što ste radili možete slobodno baciti u koš što uz gubitak vremena predstavlja i veliki financijski gubitak (zbog visoke cijene kvarcnog stakla kao i uložene energije pri proizvodnom procesu).

Na kraju moram reći da je sve proteklo u najboljem redu uz velike napore uspjeli smo na vrijeme i u roku isporučiti sve ono što smo ponudili uz visoku kvalitetu proizvoda.